zaterdag 2 februari 2013

Deze platen zijn niet om aan te zien

Vijf tips om een lelijke albumhoes te maken

 

De 'little monsters' schrokken zich rot toen ze de nieuwe Lady Gaga in 2011 zagen. Hun idool had zichzelf getransformeerd tot een motorfiets/opblaaspop-hybride. Het album werd ondanks de monsterlijke hoes een enorm verkoopsucces. Ik heb nog een paar lelijke platen bij elkaar gezocht, waarvan de muziek beter is dan de voorkant doet vermoeden. Ik hoop dat je ze mooi vindt.

Zo is Lady Gaga niet geboren
 

Het gaat om het concept


Het gefrons was ook niet van de lucht toen David Bowie in januari 2013 het artwork voor zijn eerste album in tien jaar onthulde. Voor The Next Day is de hoes van Heroes uit 1977 hergebruikt. Die titel is doorgestreept en een wit vlak met de nieuwe titel bedekt het portret van Bowie. Veel fans zijn niet erg te spreken over deze vorm van recycling.


David Bowie – The Next Day

David Bowie met een bord voor zijn kop

Designer Jonathan Barnbrook heeft er echter een filosofie achter. Hij legt op zijn blog uit dat een artiest met een discografie als David Bowie nooit los komt van het verleden, hoezeer hij zelf ook wil blijven vernieuwen of zich er niets van aan wil trekken. Zijn nieuwe werk wordt altijd beoordeeld met het oude werk in het achterhoofd. Dat heeft hij met dit concept willen uitdrukken. Een interessant idee, maar het blijft een lelijke plaat.

Laat de fotograaf maar schuiven

 

The Rolling Stones kwamen ook niet makkelijk los van hun verleden toen ze in 1972 op Jamaica aan de opnames van Goat's Head Soup begonnen. Ze hadden vier zeer goed ontvangen albums op rij gemaakt, in een tijd die achteraf als hun gouden eeuw werd bestempeld. Deze plaat maakte daar een einde aan.

The Rolling Stones – Goat's Head Soup


De hoes heeft niet geholpen om ons van het tegendeel te overtuigen. Mick Jagger heeft hier een gele sluier om zijn poppenhoofd. Zijn dat vrouwenbenen? Is het mosterdsoep? Op de binnenkant zien we de rest van de band, ook met het hoofd in sluiers.
De Stones konden intussen overal mee wegkomen

Maar het is helemaal geen slechte plaat. De hit Angie stond op dit album en de Stones sloegen nieuwe wegen in. Verder is de invloed van het multiculturele Jamaica goed te horen, maar niet in de vorm van reggae. Daar zou Mick Jagger later nog mee aan de haal gaan.

Mannelijk naakt


De Stones hielden tenminste nog hun broek aan. Blote mannen op albumhoezen daar wordt eigenlijk niemand blij van. Meestal overschat het model in kwestie zijn eigen erotische krachten enorm of ziet het er ongemakkelijk uit.

Prince ging door een moeilijke periode in 1987-88. Hij had op het laatste moment The Black Album gecanceld omdat hij die ineens veel te negatief vond. Nu kwam hij terug met de spirituele tegenhanger Lovesexy. Ondanks de opzichtige religieuze thema's is het toch wel een heel lekker album.

Prince – Lovesexy

Er moest een sticker geplakt worden over de stamper in de linkerbloem, het meest aanstootgevende op deze hoes

Om aan zijn wedergeboorte uiting te geven, staat hij in Adamskostuum op de voorkant. Winkels in de VS die aanstoot namen aan His Royal Nudeness, verpakten het album ironisch genoeg in zwart.

Big Audio Dynamite parodieerde Prince in '89 met deze Lovesensi 12-inch

 

Niet te volgen + neonkleuren


In 1999 vond Beck het de hoogste tijd om een Prince-album te maken. Het werd vooral een leuke plaat met jaren tachtigmuziek, fijne funk en een parodie op rap. Met de hoes had hij ook lol: Beck koos voor felle neonkleurtjes en een merkwaardig tafereeltje van een man met een te klein hoofd, tweelingbroeken en bliksemschichten die uit gulpen schieten. Is er nog iemand die Beck kan volgen?

Beck – Midnite Vultures

Met opzet lelijk is nog steeds lelijk

Doe het zelf in Paint

 

De Deense band Mew spant de kroon. Die kwam in 2005 met een spuuglelijke hoes waarop de bandleden elkaar op lijken te eten, in elkaar geflanst in een eenvoudig tekenprogramma als Paint. Ik neem aan dat ze dit zelf hebben gemaakt; het zou schokkend zijn als hier iemand voor was ingehuurd die ook betaald heeft gekregen.

Mew – and The Glass Handed Kite

... (ik ben er nog stil van)

Om meer platen te verkopen helpt zo'n lelijke hoes je niet op weg. Maar de mannen van Mew zijn hardleers, de opvolger uit 2009 is geduchte concurrentie voor het slechtste artwork:


Er zijn nog veel meer manieren om afstotelijk album artwork te maken. Op internet zijn er tientallen lijstjes met worst album covers te vinden. Sommige hoezen zijn hilarisch, andere ronduit verontrustend. Je kent zelf waarschijnlijk ook nog wel een paar lelijke platen die wél om aan te horen zijn.



Bronnen/links:

- Jonathan Barnbrook legt zijn concept voor The Next Day van David Bowie uit
- Ontwerper Krzysztof Piatkowski heeft alternatief artwork voor Midnite Vultures van Beck gemaakt
- The Museum of Bad Album Covers
- The 15 Worst Album Covers of All-Time
- AllMusic, Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten