zaterdag 5 januari 2013

Jimi Hendrix was een eendagsvlieg

Eendagsvliegen, of one-hit wonders, je kent ze wel: artiesten die een enorme Top 40-hit hadden en daarna in rook opgingen. Hoe zou het intussen met Skee-Lo, Deee-Lite en Lou Bega zijn? Bij het horen van hun hit nemen ze je meteen mee terug naar die tijd, omdat ze daar in ons hoofd altijd gebleven zijn. Ze treden soms nog jaren op, maar altijd weer met dat ene nummer. Bij sommige eendagsvliegen blijkt het toch anders te zitten.

One-hit wonder Madness

 

Er zijn talloze verzamelalbums gemaakt, gevuld met eendagsvliegen. Kung Fu Fighting, No Rain, Our House...Die laatste kwam ik op een Amerikaanse CD tegen, maar dat verbaasde me. Begin jaren '80 had Madness in Nederland en het Verenigd Koninkrijk jarenlang hit na hit: van One Step Beyond in de Engelse ska-revival tot de afscheidssingle (Waiting For) The Ghost train. Ik denk dat ze met hun Baggy Trousers te Engels waren voor de Amerikanen. Ska kwam daar bovendien pas in de jaren '90 terug, zodat ze in de VS nooit verder zijn gekomen dan Our House op een verzamelalbum.


De enige hit van Hendrix

 

Als je stelt dat artiesten met een enkele Top 40-notering eendagsvliegen zijn, kom je nog meer interessante namen tegen. Janis Joplin scoorde in 1971 haar enige solo-hit in de VS. Ze bereikte met Me and Bobby McGee de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Kort daarvoor was ze tragisch aan haar einde gekomen en dat stuwde de verkopen omhoog.

Jimi Hendrix, die eind 1970 ook op zijn 27e overleed, heeft een enorme invloed gehad in de muziek en is het voorbeeld voor veel gitaristen. Maar hij had eigenlijk maar één echte hit in de VS: All Along The Watchtower bereikte nr. 20 in 1968. Dat was het grootste Top 40-succes in Amerika voor The Jimi Hendrix Experience. Ze kwamen daar in eerste instantie niet aan een platencontract, waardoor ze hun carrière begonnen in Engeland. Jimi Hendrix brak door in Europa en hij maakte met zijn optredens en albums zoveel indruk dat niemand nog om zijn muzikale erfenis heen kan.


Two-hit wonders

 

Eendagsvliegen zijn helemaal niet zeldzaam. Maar zijn er ook artiesten die 2 unieke hits hebben gehad? En dan bedoel ik niet de singles die in hetzelfde jaar zijn uitgebracht en in de schaduw staan van de eerste hit.

De Australische band Icehouse heeft het kunstje geflikt om een tweede unieke hit in Nederland te scoren. In 1982 leerden we ze kennen met Hey Little Girl en in 1987 waren ze terug met Crazy. De Amerikanen misten de eerste hit, de Britten de laatste. Verder hebben we niets meer van ze vernomen, maar thuis hadden ze wel meer succes; in Australië kwam recent hun verzamelalbum White Heat: 30 Hits uit.



Katrina & The Waves waren een typische eendagsvlieg voordat ze in 1997 het Eurovisie Songfestival wonnen. Met Love Shine a Light scoorden ze hun tweede hit in Engeland. Dat was een verrassende comeback; ze hadden hun vorige grote hit al in 1985 met Walking on Sunshine.
 

One day fly George Baker


Ik zou de George Baker Selection geen eendagsvlieg willen noemen; in de jaren '70 stonden ze volop in de belangstelling. Dankzij de openingsscène van de film Reservoir Dogs kent ook een hele volgende generatie Little Green Bag. Paloma Blanca krijg je trouwens ook niet meer uit je hoofd. Maar wie kent er nog een derde single?*

Uiteindelijk werd George Baker toch een eendagsvlieg: Hij zong mee met Kopspijkers, als protest tegen het tv-programma Starmaker. Het liedje I Wanna Be a One Day Fly kwam in 2001 op nummer één terecht.


* Ken je deze misschien: Morning Sky, Wild Bird, (Fly away) Little Paraquayo, Santa Lucia by Night, Sing a Song of Love.



Bronnen/links:
- The Billboard Book of One-Hit Wonders (Wayne Jancik, 1998)
- Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten