maandag 18 februari 2013

Het Canadese geluid bestaat niet

Er zijn van die landen waar meer muziek vandaan komt dan je zou verwachten. Canada is één van de grootste landen ter wereld, maar er wonen maar 34 miljoen mensen. Dat is minder dan een tiende ten opzichte van grote buur de Verenigde Staten. Het land dat zowel Celine Dion als Bryan Adams voortbracht, heeft wel wat goed te maken. Dus zeggen Canadezen de hele dag ‘I'm sorry’. 

Ze zijn succesvol in de hele wereld, maar van veel artiesten weet je vaak niet eens dat ze uit Canada komen. De Canadese popcultuur is sterk verwant aan de Amerikaanse, al zijn er wel verschillen. Neil Young en Joni Mitchell braken door toen ze naar Californië gingen en veel bands zijn beïnvloed door de Amerikaanse zenders.

Canada heeft een haat-liefderelatie met de VS. Canada is nog steeds het favoriete land van de Amerikanen, maar ze weten er bar weinig van. Canadezen zijn op de hoogte van wat er in de VS gebeurt, maar volgen dat met wantrouwen. In de animatieserie South Park hebben ze er lol mee om de rollen eens om te draaien. 

"Blame Canada!" uit een bekende aflevering van South Park

Canada is officieel tweetalig en multicultureel is er geen lelijk woord. Het is een immigratieland, veel Canadezen hebben buitenlandse wortels, zoals Nelly Furtado en Gino Vanelli. En dan zijn er nog de oorspronkelijke bewoners die hun sporen nalaten in de Canadese cultuur. 

We maken een muzikale reis door Canada en beginnen in Toronto. 

zaterdag 2 februari 2013

Deze platen zijn niet om aan te zien

Vijf tips om een lelijke albumhoes te maken

 

De 'little monsters' schrokken zich rot toen ze de nieuwe Lady Gaga in 2011 zagen. Hun idool had zichzelf getransformeerd tot een motorfiets/opblaaspop-hybride. Het album werd ondanks de monsterlijke hoes een enorm verkoopsucces. Ik heb nog een paar lelijke platen bij elkaar gezocht, waarvan de muziek beter is dan de voorkant doet vermoeden. Ik hoop dat je ze mooi vindt.

Zo is Lady Gaga niet geboren
 

Het gaat om het concept


Het gefrons was ook niet van de lucht toen David Bowie in januari 2013 het artwork voor zijn eerste album in tien jaar onthulde. Voor The Next Day is de hoes van Heroes uit 1977 hergebruikt. Die titel is doorgestreept en een wit vlak met de nieuwe titel bedekt het portret van Bowie. Veel fans zijn niet erg te spreken over deze vorm van recycling.